Jumaat, 17 Jun 2011

tulisan 31 : macam-macam la phobia ni

Ni bukan nak bercecita pasal filem Phobia dari Thailand tuh

Ni nak berkongsi pasal phobia

Tau tak apa tuh phobia? Hampa ada phobia tak?

Takdak?

Mohong kuat noo hang!!

Lepas abes baca ni mesti tiba-tiba hampa ada fobia. Konpem.

Penulis ni  pun ada phobia ooo

Tapi sebelum penulis bagitau apa fobia penulis, elok lah kita pahamkan dulu apa tuh phobia




Phobia ni sebenaqnya sejenis penyakit yang membuatkan seseorang tuh takot akan sesuatu benda, makhluk dan macam-macam lagi lah. Rasa takot ni pulak agak luar biasa sebab ia nya berpanjangan dan bole melekat sampai ke akhir hayat. Uuuuuuuuuu~

Rasanya semua pun dah sedia maklum kalau google pasal phobia ni berjela-jela link akan keluar. Memang banyak jenis phobia ni tapi yang penulis nak fokus kat sini adalah phobia-phobia yang penulis rasa pelik bin ajaib. Wujud jugak ooo phobia cenggini-cengggini haaa.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Venustraphobia

Fobia kepada wanita cun melecur kau memang da boom. Jangan salah faham dengan fobia kepada bini. Tu memang takot bini ye rakan-rakan.



Nomophobia

Fobia kalau hilang contact no. kat handphone. Apekah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Selenophobia

Bukan fobia kat Selena Gomez haa. Ni fobia kat bulan. Neil Amstrong tak mungkin memilikinya.



Papyrophobia

Untuk budak-budak yang malas nak amek exam tuh bole la guna phobia ni nak buat excuse. Fobia dengan kertas.




Ergophobia 

Yang ni untuk orang bekerja pulak. Fobia nak buat kerja. Memang kalau bagitau boss ni hampa takyah buat kerja dah sampai bila-bila. Haha.



Sitophobia

Takot nak makan. Like seriously??!!!!!!!!!!!!!!!!



Arachibutyrophobia

Fobia peanut butter melekat kat lelangit. (-.-")




Didaskaleinophobia

Adek-adek yang duk blajaq kat skolah tuh. Jangan nak mohong cikgu ada fobia ni. Ni fobia nak pi skolah. Hampehhhhh~



Phobophobia

Fobia ada fobia. Erk. Apa punya fobia daaa.



Russophobia

Fobia dengan orang Russia. Sounds racist huh? 


Sinophobia

Fobia dengan org Cina. Again. Racissttttt


Geliophobia

Fobia nak ketawa. Haha. Nama pun geli ooooooo.



Hippopotomonstrosesquippedaliophobia

Apa ka panjang nya fobia ni. Dah tu pulak maksud dia fobia dengan perkataan yang panjang. Durhhhhh!



Hypnophobia

Yang ni konpem ramai takdak ni termasok penulis. Konpemm. Ni fobia nak tido. 



Anuptaphobia

Fobia idop single. Sapa-sapa yang dah tak sabaq-sabaq nak idop berdua tuh bole dah la inform kat mak ayah ada fobia ni. 



Logizomechanophobia

Jangan risau. Sapa yang baca tulisan ni memang takdak fobia ni. Ni untuk orang yang takot dengan komputer.



Ablutophobia

Haaa. Hat ni sesuai la untuk anak-anak dara ngan bini-bini orang ni. Hampa bagitau la kat mak ka laki hampa ka hampa ada fobia ni. Ni fobia nak mencuci, membersih dan jugak mandi. Jangan laa tak mandi.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Pelik-pelik betoi kan manusia ni. Yang kat atas ni baru sket. Ada banyak lagi fobia-fobia yang takdak nama saintifik. Contohnya fobia dengan ikan banyak tulang. Sebab susah nak makan. Haha.

Penulis ni fobia yang obvious sekali adalah fobia dengan tempat tinggi. Memang jantung dup dap dup dap laju la kalau kat tempat tinggi. Huuu. Cannot cannot

Satu lagi fobia penulis adalah fobia nak amek corner bila naek moto. Jadik cuak semacam sebab penah eksiden dulu. Tapi rasanya tu trauma kot. Ntahla. Da mengantok da ni sebenornya.

Sekian~tata.









6 pengasah pensel:

Faraheen Hazirah berkata...

g la bungee jumping, konfem hilg fobia.. hehe

Zakuan Ahmad berkata...

takottt..kang org yg nak bungee yg ilang.haha

putera aftus berkata...

naik juling aku cari perkataan follow. rupa2nya ikut. LOL

Zakuan Ahmad berkata...

haha..x melayu la follow2 ni =P

ikanriang berkata...

aku fobia dengan bende yang berlubang banyak

Trypaphobia

Zakuan Ahmad berkata...

okeh..tu memang pelik fad.haha~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...