Isnin, 26 September 2011

tulisan 46 : dulu junior foundie picisan, kini abang final sem ketua kawasan

Fuhh~

Tajuk da memang haoliaooo dah

Tapi memang begitulah perasaan di kalbu bila da jadik abang final semester ni

Dulu masa zaman foundation kat UTP ni, memang penulis rasa diri ini sungguh hampeh, budak hingusan, tak kacak, kurang senyuman manis, nak fly pun takot padahal UTP bukak 24 jam (-.-"), tengok abang-abang senior pun rasa cuak semacam

Cuak kan..cuak kan..
Namun, semua itu hanya tinggal kenangan. Cewahhh~
Dah 5 tahun dah rupanya penulis kat UTP ni. Wa tala pecaya ooooooooo. Kucing ni pun tala pecaya wooo~

5 years?! Your kiddin me!!!
Haha. Yup. I'm finally a final year final sem student!!
Sikalang, penulis rasa diri ini sangat senior, sangat kacak, sangat hebat, nak fly pun tara hal sebab UTP memang 24 jam bukak. wahaha =P

Now I'm feeling..

Photobucket

Kih kih kih.
Anyhow, that feeling will not really last long until everything is really finished. I'm really thankful because my undergraduate journey has been great and I'm only left with one last push to complete it. InsyaAllah, will try my best to make the best out of this final semester =)

Lepas setel undergraduate studies, kerja la pulak kan. Penulis ni pulak ada satu penyakit nebes when it comes to entering a new level in life. A higher level of course. Masa kocik-kocik comey-comey lagi penulis da ada penyakit ni. Bila mula-mula nak masok tadika, menangis la penulis sebab takot dengan environment baru. Almaklumla anak bongsu, manja memang manja lah. Wa tala pedulik maa. Haha. Lama-lama lepas tuh bila da ada kawan ok la pulak. 

Lopaih tuh pulak, bila umur da meningkat ke tujuh tahun, nak kena masok sekolah rendah pulak dah. Mai balik penyakit nebes penulis. Takot wooohhh tengok budak-budak darjah 5, 6 dah besaq-besaq. Badan penulis pulak da macam lidi masa kecik dulu. Memang la cuak tengok budak-budak besaq kat sekolah rendah dulu.

Gulpp~

Tapi macam biasala. Lama-lama dah kat sekolah tu dapat la ramai kawan. Teros ilang nebes. Then, lepas setel sekolah rendah dengan result UPSR yang kacak, datangla pulak zaman sekolah menengah. Seriously, when I was still in elementary school, I really hate those high-schoolers. Besaq semacam ja penulis tengok depa ni. Dengan seluaq sekolah kaler ijau taik katak tuh. Memang penulis mintak jauh la dari sekolah menengah. Dalam pala otak duk pikiaq susah ja nak belajaq tinggi-tinggi ni. Tapi apa kan daya ku. Masok jugak la sekolah menengah. Masa form 1 tuh rasa hampeh gila. Dah la badan kecik, senior-senior pulak nampak cool dengan moto masing-masing *apa kaitan?!*. Dulu kalau budak skolah ada moto memang cool habes la kan. Bila dah masok form 4, aura-aura kesenioran jelas terpancar di wajah penulis. PMR pun da setel dengan kacak jugak. Memang heaven lah menanti kedatangan tahun SPM. 

Photobucket
form 4..oh yeahh...oh yeahhh~
Kemudian, penulis dan rakan-rakan pun masok la form 5. Ni la zaman kemuncak kesenioran tika di alam persekolahan. Memang senior abes la wa cakap luu~ Fly tengah-tengah malam nak tengok bola kat luar seperti mencungkil celahan gigi sahaja. Tapi rupanya cahaya kesenioran itu tak berpanjangan tatkala zaman persekolahan berakhir. Ingatkan da form 5 takdak dah rasa nebes nak masok universiti. Nebes jugakkk (-.-")

Nebesssnyaaaaaaaaaaaaaaa~~~~~~~~~~
Dulu-dulu penulis dengaq perkataan 'universiti' memang penulis rasa excited gila. Tapi bila tarikh nak masok UTP da makin dekat, cuak pulak bila pikiaq pasai 'universiti'. Hati duk dup dap dup dap laju ja. I was thinking whether I am fit enough and can make it through the university level with ease. Life there is going to be a whole lot different where I will be fully independent and far from my family. My form 5 conscience told me to follow the flow and yes I did just that. My academic is not so bad and I admit, UTP is one hell of a university. Exam beliau sungguh susah melampau-lampau. Alhamdulillah penulis dapat jugak survive till now. Being far from home is also not a matter now since I've already been to Austria alone for 5 months and also done my internship in Miri, Sarawak for 8 months. That proves a lot rite? 

Sikalang semua nebes-nebes tuh da takdak dah sebab penulis yakin segala perubahan yang terjadi tu insyaAllah yang terbaik buat diri =) There is no need to be afraid of what's going to happen in the future. Instead, be excited to anticipate anything new in life and slapsolutely your life will be more interesting =P. Kenapa takotkan perubahan kalau mahukan kemajuan? Food for thought ;)

So guys, you'olls should..

Be less of this


And more of this

Panjang la pulak post kali ni. Haha. Almaklumla, esok penulis dah nak balik UTP dah. Nak mula mem-bizi-kan diri sebagai pelajar tahun akhir semester akhir kejuruteraan mekanikal majoring petroleum engineering. Cukup la kot nohhh. 

Akhir kata, dear beloved readers, doa kan lah semoga penulis dan sahabat-sahabat dapat mengharungi semester terakhir ni dengan pengakhiran yang baik dan moga pencarian ilmu ini tak terhenti di sini. Biar sampai mati~


"Ya Allah, permudahkan perjalanan pencarian ilmu kami ini sehingga ke akhir hayat kami. Hanya pada-Mu kami berserah segalanya"

p/s : hoping to be a worthy abang final sem ketua kawasan



5 pengasah pensel:

qamarinafatin berkata...

ameen insyaAllah:)

pESAwah berkata...

si empunya pensel,

draco malfoy tuh..haha
all the best si empunya pensel! doakan kitorg yg bakal menggantikan korg utk menjadi ketua kawasan ni pon ada pengakhiran yg baik. iA :D

Zakuan Ahmad berkata...

@qamarinafatin : ameen^^

@pesawah : haha.carik harry bota x jumpa2 =P.insyaAllah sama2 doa kan^^

Qoya17 berkata...

haha sangat menarik perjalanan hidup si penulis. Terbaik la~~ Goodluck. InsyaAllah, Allah mempermudahkan lagi~ :D

Zakuan Ahmad berkata...

InsyaAllah^^..ameen~tq!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...